web 2.0

10 TAHUN PTG

10 TAHUN PTG

Saturday, March 7, 2009

PERKEMBANGAN BAYI DALAM KANDUNGAN SIRI 2
Anda : kulit anda mungkin berubah menjadi lebih licin atau lebih berminyak semuanya disebabkan oleh perubahan hormones. Kepala anda mula terasa mabuk2 pening, gusi mula senang berdarah, so hati2 bila berus gigi.
Bayi : Semua anggota bayi nda telah mulai ada waluapun belum sempurna sepenuhnya. Bayi dah boleh menendang (tapi anda belum boleh rasa). Otaknya tumbesar dgn kadar yg sangat menakjubkan, 250 000 sel otak dalam seminit.Minggu 11-12

Anda: Anda menjadi semakin lapar dan dahaga sebab metabolism anda bertambah. Mungkin ada satu line hitam kat perut anda (memanjang ke atas, dinamakan linea nigra) dan biasa lah ada benda nih (jgn risau, lepas beranak nanti Insya-Allah hilang). Selalunya time camnih bidan dah mula book anda untuk appoinment anda yg pertama (dan scan) dan bagi yg tak tahu tarikh bila due, masa nih la dapat tahu dgn lebih tepat berdasarkan scan).

Bayi: Bayi anda kini sepanjang ibu jari. Jari2 kaki dan tangannya mula berpecah, dah mula ada siku dan pergelangan tangan. Usus kecil, ginjal dan hatinya telah mula bekerja dan muka dia telah mula lebih macam manusia. Dia boleh menggeliat, golek dan menguap (cute kan?) dan tahap sebegini, bayi anda kurang terdedah kepada kecacatan disebabkan jangkitan (seperti rubella).

2 minggu yg pertama juga penting, sebab kalau berlaku keguguran, kebanyakannya berlaku sebelum 12 minggu, so ada org yg selalunya tunggu usia kandungan lebih 12 minggu sebelum dia bagitau org lain.

0 comments: